Op dinsdag 22 maart 2022 vond in het UFO van de Universiteit Gent de zevende editie plaats van de Wetenschapsbattle. Vijf ruimtewetenschappers stelden hun onderzoek voor aan meer dan 5000 lagereschoolkinderen. Die volgden de show in het UFO of live vanuit de klas en konden op het einde stemmen op hun favoriete wetenschapper. Een kritische kinderjury van basisschool De Wijze Eik gaf feedback. Marijn Timmer (Universiteit Antwerpen) won de Wetenschapsbattle 2022 met zijn presentatie ‘Marijn en de PlasGasFabriek’.
Ter ere van de 30ste en 20ste verjaardag van de eerste ruimtereis van de Belgische astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne, besloten de organisatoren van de Wetenschapsbattle om er dit jaar een ruimtevaarteditie van te maken.
De zevende editie van de Wetenschapsbattle vond plaats in het UFO in Gent. Daar haalden vijf wetenschappers alles uit de kast om hun ruimteonderzoek zo duidelijk mogelijk uit te leggen, onder aanmoediging van presentator Maureen (o.a. gekend van Helden op Ketnet). Ze spraken over zonnestormen, gewichtloosheid en pipi in ruimteschepen.
De kinderen uit het zesde leerlaar van de basisschool De Wijze Eik uit Mariakerke organiseerden de Wetenschapsbattle en namen verschillende rollen op zoals een kinderjury en presentatoren Elodie en Bent. In het UFO volgden 400 kinderen de show mee en 5000 kinderen keken mee vanuit de klas.
De kinderen stemden nadien op hun favoriete presentatie. Na een show van bijna drie uur kwam Marijn Timmer (Universiteit Antwerpen) als winnaar uit de bus. Dirk Frimout kwam tot slot persoonlijk langs om vragen van de kinderen te beantwoorden. De kers op de taart van een geslaagde ruimtevaarteditie.
Wie waren de vijf wetenschappers?
Elke D’Huys
Elke is onderzoeker aan het Solar-Terrestrial Centre of Excellence en de Koninklijke Sterrenwacht van België. Ze bestudeert zonnestormen en zorgt ervoor dat we ons zo goed mogelijk beschermen bij een zonnestorm. Ze nam deel met haar presentatie ‘Alarm, een zonnestorm op komst!’.
Emilie Beevers
Met haar tonnen enthousiasme en passie voor ruimtevaart was ze de uitgelezen kandidaat voor de Wetenschapsbattle. Emilie onderzoekt tijdens haar doctoraat aan de KU Leuven het 3D-printen van structuren uit aluminium. Als geen ander maakt ze kinderen enthousiast over deze (r)evolutie van 3D-printen. Emilie bracht haar presentatie ‘3D printen maakt nieuwe vormen voor de ruimtevaart!’.
Floris Wuyts
Floris is professor aan de Universiteit Antwerpen en doet onderzoek naar het evenwicht. Zijn werk helpt niet alleen patiënten die duizelig zijn, maar beschermt ook astronauten tegen de nadelige effecten van gewichtsloosheid. Hij inspireerde de kinderen dan ook met zijn presentatie ‘Wat gebeurt er met je hersenen wanneer je in de ruimte gaat?’.
Marijn Timmer – Winnaar Wetenschapsbattle 2022
Zowel op aarde als in de ruimte zit de toekomst in het hergebruiken en recycleren van grondstoffen. Dit is ook de missie van Marijn tijdens zijn doctoraat aan de Universiteit Antwerpen. Hij werkt aan een oplossing voor het weglekken van lucht uit ruimteschepen dankzij de recyclage van urine. Hij kaapte de hoofdprijs weg met zijn presentatie ‘Marijn en de PlasGasFabriek’.
Petra Vanlommel
Petra is onderzoeker en ruimteweervoorspeller aan het Solar-Terrestrial Centre of Excellence. Ze weet alles over het noorderlicht en ruimtestormen. Ze legde ons uit wat er achter deze fascinerende fenomenen zit en waarom het zo belangrijk is om het ruimteweer beter te begrijpen. Met haar presentatie ‘Dansend noorderlicht – hemelse wetenschap’ behaalde ze de tweede plaats.
De finalisten werden in de loop van februari helemaal klaargestoomd voor de finale. Ze kregen vooraf feedback op hun presentatie van de coaches van The Floor is Yours.
Deze editie kwam tot stand met de steun van het FWO, Euro Space Society, Fonds Ernest Solvay (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) en Dow en de medewerking van ESERO Belgium, de Vlaamse Volkssterrenwachten en UGent.