Gezocht: wetenschappers over voeding

(De oproep voor wetenschappers 2024 is ondertussen gesloten.)

Doe je onderzoek naar voeding, maar vind je het moeilijk om een breed publiek te overtuigen? Dan is dit voor jou!

Wij stomen je tijdens de presentatiemasterclass klaar om je onderzoek te brengen voor vijfduizend kinderen in Technopolis, op 29 februari 2024. Het meest enthousiaste publiek ooit!

Wat is de Wetenschapsbattle?

De Wetenschapsbattle is een wedstrijd waar vijf wetenschappers hun onderzoek voorstellen aan een volle zaal kinderen en aan duizenden die live vanuit hun lagereschool meevolgen.

Het is een spannende en interactieve wedstrijd waarbij de kinderen stemmen voor de beste presentatie. De kinderen organiseren de show zelf en een kinderjury geeft feedback aan de wetenschappers.

De Wetenschapsbattle vindt plaats op donderdag 29 februari 2024 om 13 u. in Technopolis.

 

Reindert Devlamynck (Inagro) wint editie 2023 met zijn onderzoek naar eendenkroos.

Wat ligt er morgen op je bord?

 • Rolt er binnenkort spaghetti uit de 3D-printer?
 • Kunnen planten overleven met een paar druppels water?
 • Wie lust een smoothie van sprinkhanen?

Het thema van editie 2024 is voeding. Hoe zorgen we voor voldoende gezond, duurzaam en betaalbaar eten op ons bord? Niet alleen morgen, maar ook in 2050. Alle thema’s die gelinkt zijn aan voeding kunnen aan bod komen.

 

Waarom zou je deelnemen?

We vroegen het aan laureaten van het eerste uur, zoals Hetty Helsmoortel (gekend van Nerdland, VRT en haar eigen shows) en Martijn Peters (het wetenschapsgezicht van VTM en DPG Media):

 

Je leert je onderzoek glashelder uitleggen aan een breed publiek, dankzij gratis training van The Floor is Yours. Als wetenschapper is het ontzettend belangrijk om begrijpelijk en overtuigend te kunnen communiceren over je onderzoek.

Het gaat het beste publiek zijn waarvoor je ooit gepresenteerd hebt!

Martijn Peters (winnaar 2016)

Jij kunt een kind laten dromen om ooit zelf wetenschapper te worden. Wetenschap is broodnodig, maar als je aan kinderen vraagt wat ze later willen worden, dan is dat meestal niet wetenschapper. Met de Wetenschapsbattle maak jij wetenschap tastbaar.

We willen vooral die kinderen aanspreken die anders nooit met wetenschap in contact komen. Verzeker de toekomst van de wetenschap, doe mee aan de Wetenschapsbattle!

De kinderen geven kritische feedback en stellen vragen aan de wetenschappers.

 

Ben jij de wetenschapper die we zoeken?

De Wetenschapsbattle staat open voor alle Nederlandstalige wetenschappers, onderzoekers en professoren, verbonden aan een Belgische universiteit, hogeschool, bedrijf of onderzoeksinstelling. Iedereen die onderzoek doet naar een onderwerp met een link naar voeding komt in aanmerking.

De Wetenschapsbattle was mijn allereerste aanraking met die ontzettend boeiende wereld van wetenschapscommunicatie.

Hetty Helsmoortel (winnaar 2015)

Je hoeft geen geboren performer te zijn! Tijdens de masterclass leren we je om overtuigend te presenteren.

We verwachten wel van alle kandidaten dat ze het beste van zichzelf geven tijdens de Wetenschapsbattle. Voorzie de nodige tijd in januari en februari 2024om aan je presentatie te werken.

 

De Wetenschapsbattle, stap voor stap

 1. Je stelt je kandidaat, vóór 13 november 2023. (de oproep is ondertussen gesloten)
 2. De jury van The Floor is Yours kiest 10 wetenschappers die naar de volgende ronde gaan.
 3. Ben je geselecteerd? Dan dien je tegen 1 december een filmpje in van 1 minuut over je onderzoek.
 4. De leerlingen van de organiserende school kiezen 5 wetenschappers die mogen deelnemen aan de Wetenschapsbattle. Op 19 december maken we de selectie bekend.
 5. Ben je bij de gelukkigen? Dan volg je de The Floor is Yours presentatiemasterclass (online, op 11 januari 2024 in de voormiddag) en een try-out- en feedbacksessie op 12 februari 2024 aan de UAntwerpen. Je krijgt tot 22 februari om je slides en script in te dienen voor de laatste feedback.
 6. Het hoogtepunt: de Wetenschapsbattle in Technopolis op 29 februari 2024!

Als we zeggen “het meest enthousiaste publiek ooit”, dan is dat niet gelogen!

Hoe kan je je kandidaat stellen?

Inschrijven kon tot 13 november 2023.

 

Herbekijk vorige edities

Bekijk ook

Meer video’s vind je op ons YouTube-kanaal.

 

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een presentatie tijdens een Wetenschapsbattle er precies uit?

Je krijgt 10 minuten om de kinderen warm te maken voor je onderzoek. De meeste presentatoren gebruiken een PowerPointpresentatie, maar het mag ook zonder. Om de aandacht van het publiek te trekken, kan je iets tonen of de kinderen iets laten doen. Hier vind je tips over hoe je een complexe boodschap helder uitlegt aan kinderen. Zoek je inspiratie en goede voorbeelden? Bekijk de presentaties van de laatste edities of eerdere edities

Wat houdt de presentatiemasterclass in?

Presentatiecoach Hans Van de Water van The Floor is Yours helpt je een sterk verhaal te vertellen, zodat het jonge publiek aan je lippen hangt. Je leert om te gaan met zenuwen, krijgt tips over je lichaamshouding en hoe je prikkelende slides maakt. De masterclass bestaat uit een online training op 11 januari (online) en een try-outsessie op 12 februari in Antwerpen, gevolgd door feedback op je slides en script. 

Je krijgt enorm veel tips & tricks tijdens de Masterclass, je daagt jezelf uit om moeilijke materie op een heldere manier uit te leggen, om volledig én bondig te zijn, om eenvoud na te streven, maar ook om correct te informeren.

Mieke Vandewaetere (editie 2017)

Wie bepaalt welke wetenschappers uiteindelijk mogen deelnemen?

The Floor is Yours selecteert op basis van de inzendingen 10 wetenschappers die doorgaan. De kinderen van de lagere school die de Wetenschapsbattle organiseert, ontvangen de filmpjes van de 10 selecteerde wetenschappers. Ze kiezen de 5 voorstellen die ze het meest interessant vinden. Richt je in je inzending tot het doelpubliek van kinderen.

Kunnen vrienden, familie of fans de Wetenschapsbattle mee volgen?

In Technopolis zijn alle stoelen bestemd voor kinderen, maar de hele show is live te volgen via de livestream. We laten jullie binnenkort weten via welke link. Nadien publiceren we de volledige show op ons YouTubekanaal.

Wie organiseert de Wetenschapsbattle?

Het is een enorm leuk avontuur. Je krijgt heel veel positieve energie terug van de kinderen. De Wetenschapsbattle is een once-in-a-lifetime experience! Ik raad het iedereen aan.

Evy Beckers (winnaar 2017)

De Wetenschapsbattle is een project van The Floor is Yours, in samenwerking met Technopolis en met de steun van Alimento, Fevia en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO). 

Bij voorgaande edities ontvingen we de financiële steun vanuit verschillende organisaties en bedrijven, waaronder, Telenet, Mundo (die Keure), Janssen, de Solvay Stichting, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. Voor de Engelse editie, the Battle of the Scientists, ontvingen we in 2018 steun van VIB en imec.  

 • Timing voor wetenschappers

 • Deadline inschrijving wetenschappers
 • Bekendmaking selectie top tien
 • Deadline indienen filmpje
 • Bekendmaking selectie top vijf
 • Presentatiemasterclass (online, voormiddag)
 • Try-outsessie (Antwerpen, voormiddag)
 • Indiening slides en script voor feedback
 • Wetenschapsbattle in Technopolis