Doe je onderzoek naar RUIMTEWEER, maar vind je het moeilijk om een breed publiek te bereiken? Dan is dit voor jou!
Wij stomen je klaar om je onderzoek te brengen voor vijfduizend kinderen, tijdens een razend spannende show op 6 februari 2026 aan de KU Leuven. Het meest enthousiaste publiek ooit!
Wat is de Wetenschapsbattle?
De Wetenschapsbattle is een wedstrijd waar vijf wetenschappers hun onderzoek voorstellen aan een volle zaal kinderen en aan duizenden die live vanuit hun lagereschool meevolgen.
Het is een interactieve wedstrijd waarbij de kinderen stemmen voor de beste presentatie. De kinderen organiseren de show zelf en een kinderjury geeft feedback aan de wetenschappers.
De Wetenschapsbattle vindt plaats op vrijdag 6 februari 2026 in de voormiddag aan de KU Leuven.
RUIMTEWEER!
Wat verstaan we onder ruimteweer?
Ruimteweer omvat alle omstandigheden in de ruimte die de zon en haar activiteit beïnvloeden, zoals
- zonnestormen,
- coronale massa-ejecties en
- zonnewind.
Deze verschijnselen veroorzaken enorme hoeveelheden geladen deeltjes en stralingen die in alle richtingen de ruimte in worden geslingerd, soms richting aarde.
De mogelijke gevolgen voor ons? Verstoorde satellieten en navigatiesystemen, en risico’s voor onze stroomnetwerken.
Welk soort onderzoek komt in aanmerking?
Het thema ruimteweer biedt mogelijkheden voor onderzoekers en professionals die zich richten op thema’s zoals
- zonneactiviteit,
- stralingsbescherming,
- satellietveiligheid,
- ruimtereizen en
- technologiebeveiliging.
Het kan gaan om fundamenteel onderzoek naar zonneactiviteit, toegepast onderzoek naar stralingsafscherming, of technologische innovaties voor navigatie en communicatiesystemen.
Je uitdaging is om je onderzoek of project helder en kindvriendelijk uit te leggen.
- Rolt er binnenkort spaghetti uit de 3D-printer?
- Kunnen planten overleven met een paar druppels water?
- Wie lust een smoothie van sprinkhanen?
Waarom zou je deelnemen?
We vroegen het aan laureaten van het eerste uur, zoals Hetty Helsmoortel (gekend van Nerdland, VRT en haar eigen shows) en Martijn Peters (het wetenschapsgezicht van VTM en DPG Media):
Je leert je onderzoek glashelder uitleggen aan een breed publiek, dankzij gratis training van The Floor is Yours. Als wetenschapper is het ontzettend belangrijk om begrijpelijk en overtuigend te kunnen communiceren over je onderzoek.
Het gaat het beste publiek zijn waarvoor je ooit gepresenteerd hebt!
Martijn Peters (winnaar 2016)
Jij kunt een kind laten dromen om ooit zelf wetenschapper te worden. Wetenschap is broodnodig, maar als je aan kinderen vraagt wat ze later willen worden, dan is dat meestal niet wetenschapper. Met de Wetenschapsbattle maak jij wetenschap tastbaar.
We willen vooral die kinderen aanspreken die anders nooit met wetenschap in contact komen. Verzeker de toekomst van de wetenschap, doe mee aan de Wetenschapsbattle!
Ben jij de wetenschapper die we zoeken?
De Wetenschapsbattle staat open voor alle Nederlandstalige wetenschappers, onderzoekers en professionals, verbonden aan een universiteit, hogeschool, bedrijf of onderzoeksinstelling. Iedereen die onderzoek doet naar een onderwerp met een link naar ruimteweer komt in aanmerking.
De Wetenschapsbattle was mijn allereerste aanraking met die ontzettend boeiende wereld van wetenschapscommunicatie.
Hetty Helsmoortel (winnaar 2015)
Je hoeft geen geboren performer te zijn! Tijdens de presentatietraining leren we je om overtuigend te presenteren.
We verwachten wel van alle kandidaten dat ze het beste van zichzelf geven tijdens de Wetenschapsbattle. Voorzie de nodige tijd in december en januari om aan je presentatie te werken.
De Wetenschapsbattle, stap voor stap
- Je stelt je kandidaat, vóór 10 oktober 2025.
- De jury van The Floor is Yours kiest 10 wetenschappers die naar de volgende ronde gaan.
- Ben je geselecteerd? Dan dien je tegen 17 november een filmpje in van 1 minuut over je onderzoek. Vooraf volg je de online videopitchtraining waarin we je de geheimen van een sterke pitch onthullen.
- De leerlingen van de organiserende school kiezen 5 wetenschappers die mogen deelnemen aan de Wetenschapsbattle. Op 28 november maken we de selectie bekend.
- Ben je bij de gelukkigen? Dan volg je de The Floor is Yours presentatiemasterclass (online, op 15 december in de voormiddag) en een try-out- en feedbacksessie in januari. Je krijgt tot 30 januari om je slides en script in te dienen voor de laatste feedback.
- Het hoogtepunt: de Wetenschapsbattle aan de KU Leuven op 6 februari 2026!
Hoe kan je je kandidaat stellen?
Inschrijven kan vanaf 8 september 2025 via deze website.
Herbekijk vorige edities
Bekijk ook
- de integrale Wetenschapsbattle 2024,
- samenvatting van editie 2022 over de ruimte,
- reportage van Ketnet over de Finale van de Wetenschapsbattle 2019.
Meer video’s vind je op ons YouTube-kanaal.
Veelgestelde vragen
Hoe ziet een presentatie tijdens een Wetenschapsbattle er precies uit?
Je krijgt 10 minuten om de kinderen warm te maken voor je onderzoek. De meeste presentatoren gebruiken een PowerPointpresentatie, maar het mag ook zonder. Om de aandacht van het publiek te trekken, kan je iets tonen of de kinderen iets laten doen. Hier vind je tips over hoe je een complexe boodschap helder uitlegt aan kinderen. Zoek je inspiratie en goede voorbeelden? Bekijk de presentaties van de laatste edities of eerdere edities.
Wat houdt de presentatiemasterclass in?
Presentatiecoach Hans Van de Water van The Floor is Yours helpt je een sterk verhaal te vertellen, zodat het jonge publiek aan je lippen hangt. Je leert om te gaan met zenuwen, krijgt tips over je lichaamshouding en hoe je prikkelende slides maakt. De masterclass bestaat uit een online training en een try-outsessie, gevolgd door feedback op je slides en script.
Je krijgt enorm veel tips & tricks tijdens de Masterclass, je daagt jezelf uit om moeilijke materie op een heldere manier uit te leggen, om volledig én bondig te zijn, om eenvoud na te streven, maar ook om correct te informeren.
Mieke Vandewaetere (editie 2017)
Wie bepaalt welke wetenschappers uiteindelijk mogen deelnemen?
The Floor is Yours selecteert op basis van de inzendingen 10 wetenschappers die doorgaan. De kinderen van de lagere school die de Wetenschapsbattle organiseert, ontvangen de filmpjes van de 10 selecteerde wetenschappers. Ze kiezen de 5 voorstellen die ze het meest interessant vinden. Richt je in je inzending tot het doelpubliek van kinderen.
Kunnen vrienden, familie of fans de Wetenschapsbattle mee volgen?
Alle zitplaatsen zijn bestemd voor kinderen, maar de show is live te volgen via de livestream. We laten jullie binnenkort weten via welke link. Nadien publiceren we de opname op ons YouTubekanaal.
Het is een enorm leuk avontuur. Je krijgt heel veel positieve energie terug van de kinderen. De Wetenschapsbattle is een once-in-a-lifetime experience! Ik raad het iedereen aan.
Evy Beckers (winnaar 2017)
Wie organiseert de Wetenschapsbattle?
De Wetenschapsbattle is een project van The Floor is Yours, in samenwerking met het Belgisch
Ruimteweercentrum (STCE).
Bij voorgaande edities ontvingen we de financiële steun vanuit verschillende organisaties en bedrijven, waaronder Telenet, Mundo (die Keure), Janssen, de Solvay Stichting, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij, FEVIA en Alimento. Voor de Engelse editie, the Battle of the Scientists, ontvingen we in 2018 steun van VIB en imec.