Tessa Tuytschaever (UGent) is de winnaar van de negende Wetenschapsbattle, op 29 februari 2024 in Technopolis. Ze overtuigde het publiek van vierduizend lagereschoolkinderen met haar presentatie over frietjes en hoe we slechte bacteriën opsporen, zodat we de aardappelen niet moeten weggooien.
Het was een top show met:
- 430 kinderen van basissschool De Mozaïek (Kessel-Lo) in Technopolis. Zij vorgden voor een kinderjury, kinderpresentatoren (met de hulp van Maureen Vanherberghen), kindertijdbewakers, een kinderstemteam.
- 3500 leerlingen die de show via livestream volgden en mee stemden voor de beste presentatie, uit alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel.
De Wetenschapsbattle in de media
- Het Laatste Nieuws (inclusief VTM Nieuws-reportage): Tessa Tuytschaever wint Wetenschapsbattle met onderzoek over veilige frietjes: 3.500 kinderen volgen wedstrijd via livestream
- FocusTV: ‘Paniek in de Frietfabriek’: Kortrijkse wetenschapper wint Wetenschapsbattle
Herbekijk de show
Heb je de Wetenschapsbattle gemist? Hier kan je de hele show opnieuw bekijken.
De deelnemende wetenschappers
De kinderen van de lagere school De Mozaïek uit Kessel-Lo selecteerden de vijf wetenschappers die mochten deelnemen aan de Wetenschapsbattle 2024:
Fatima Taghlaoui (UGent)
‘Van aardbei tot zakje fruitpuree: voedselverwerking telt!’
Hoe kunnen we schadelijke bacteriën uitschakelen en toch de vitamines, kleur en textuur behouden?
Tessa Tuytschaever (UGent) – WINNAAR!
‘Veilige frietjes voor iedereen!’
Hoe vermijd je voedselbesmetting? Met een hygiënische productieomgeving!
Niko Thoen (Odisee)
‘EcoStain: kleuren met kool!’
Rodekoolafval krijgt een nieuw leven als kleurstof voor textiel en medische toepassingen.
Hannes Withouck (Odisee)
‘Recycleer oude appelbomen en maak magische mayonaise!’
Oude appelbomen bevatten nuttige natuurlijke stoffen om voedsel langer vers te houden.
Sophie Libberecht (KU Leuven)
‘Kleine bouwvakkers in mijn eten?!’
Hoe doen we vegan kaas lijken op echte kaas? Met melkzuurbacteriën.
Dank aan de partners
De Wetenschapsbattle is een project van The Floor is Yours, in samenwerking met Technopolis en met de steun van Food at Work (Alimento & Fevia) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO).