“Eendenkroos op ons bord” wint de Wetenschapsbattle 2023

Reindert Devlamynck (Inagro) wint de Wetenschapsbattle 2023 met zijn onderzoek naar eendenkroos. Hij streed in Technopolis tegen vier andere wetenschappers voor de trofee van helderste wetenschapper van Vlaanderen. En dit voor een erg kritische kinderjury en een publiek van meer dan 4000 kinderen.

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van voldoende, evenwichtige en duurzaam geproduceerde voeding? Die vraag was het vertrekpunt van de Wetenschapsbattle over voeding op 23 maart 2023.

Heldere wetenschap

De uitdaging voor de vijf wetenschappers: hun onderzoek zo helder mogelijk uitleggen. Ze kregen daarvoor een presentatietraining van The Floor is Yours. Organisator en presentatietrainer Hans Van de Water: “Einstein zei ooit: als je het niet uitgelegd krijgt aan een zesjarige, dan begrijp je het zelf niet helemaal. Dat is precies wat we hier in de praktijk brengen. Ons doel: dat wetenschappers complexe thema’s helder kunnen uitleggen, aan eender welk publiek.”

+4000 lagereschoolkinderen

400 dolenthousiaste lagereschoolkinderen waren afgezakt naar Technopolis om de achtste editie van de Wetenschapsbattle bij te wonen. In heel Vlaanderen volgden nog eens 4000 leerlingen de show live vanuit de klas.

De leerlingen van basisschool Blik in Edegem organiseerden deze Wetenschapsbattle. Ze zorgden voor de kinderpresentatoren Minne en Bent, de jury, de tijdbewakers, het ontvangstteam, het stemteam en de trofeeënmakers.

De Wetenschapsbattle in het Journaal

De journalisten van VRT NWS volgden de hele show en onthulden de winnaar tijdens het avondjournaal van 23 maart.

Herbekijk de volledige Wetenschapsbattle (2 uur)

De winnende presentatie van Reindert over eendenkroos

Je vindt de video’s van de vier andere wetenschappers op ons YouTube-kanaal.

Deze vijf wetenschappers streden mee

 1. Evelien Mertens (Erasmushogeschool Brussel)
  Van boon naar dino met de 3D voedselprinter
 2. Wout Vierbergen (ILVO, KU Leuven)
  De beste frietjes: kijken onder de schil van aardappelen!
 3. Reindert Devlamynck (Inagro)
  Eten eenden graag kroketten?
 4. Wim Derave (UGent)
  Word je van melk drinken sterk?
 5. Judith Wellens (KU Leuven, FWO)
  Help je mee om onze cakejes gezond te maken?

De partners en organisatoren

De Wetenschapsbattle 2023 is een project van The Floor is Yours, in samenwerking met Technopolis en met de steun van Food at Work (Alimento en Fevia), Inagro en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO).