Reindert Devlamynck (Inagro) wint de Wetenschapsbattle 2023 met zijn onderzoek naar eendenkroos. Hij streed in Technopolis tegen vier andere wetenschappers voor de trofee van helderste wetenschapper van Vlaanderen. En dit voor een erg kritische kinderjury en een publiek van meer dan 4000 kinderen.
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van voldoende, evenwichtige en duurzaam geproduceerde voeding? Die vraag was het vertrekpunt van de Wetenschapsbattle over voeding op 23 maart 2023.
Heldere wetenschap
De uitdaging voor de vijf wetenschappers: hun onderzoek zo helder mogelijk uitleggen. Ze kregen daarvoor een presentatietraining van The Floor is Yours. Organisator en presentatietrainer Hans Van de Water: “Einstein zei ooit: als je het niet uitgelegd krijgt aan een zesjarige, dan begrijp je het zelf niet helemaal. Dat is precies wat we hier in de praktijk brengen. Ons doel: dat wetenschappers complexe thema’s helder kunnen uitleggen, aan eender welk publiek.”
+4000 lagereschoolkinderen
400 dolenthousiaste lagereschoolkinderen waren afgezakt naar Technopolis om de achtste editie van de Wetenschapsbattle bij te wonen. In heel Vlaanderen volgden nog eens 4000 leerlingen de show live vanuit de klas.
De leerlingen van basisschool Blik in Edegem organiseerden deze Wetenschapsbattle. Ze zorgden voor de kinderpresentatoren Minne en Bent, de jury, de tijdbewakers, het ontvangstteam, het stemteam en de trofeeënmakers.
De Wetenschapsbattle in het Journaal
De journalisten van VRT NWS volgden de hele show en onthulden de winnaar tijdens het avondjournaal van 23 maart.
Herbekijk de Wetenschapsbattle:
Deze vijf wetenschappers streden mee
- Evelien Mertens (Erasmushogeschool Brussel)
Van boon naar dino met de 3D voedselprinter - Wout Vierbergen (ILVO, KU Leuven)
De beste frietjes: kijken onder de schil van aardappelen! - Reindert Devlamynck (Inagro)
Eten eenden graag kroketten? - Wim Derave (UGent)
Word je van melk drinken sterk? - Judith Wellens (KU Leuven, FWO)
Help je mee om onze cakejes gezond te maken?
De partners en organisatoren
De Wetenschapsbattle 2023 is een project van The Floor is Yours, in samenwerking met Technopolis en met de steun van Food at Work (Alimento en Fevia), Inagro en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO).
De inzendingen van de 5 wetenschappers
1. Evelien Mertens (Erasmushogeschool Brussel)
Van boon naar dino met de 3D voedselprinter
Bonen zijn heel gezond. En goed voor het milieu. Maar veel kinderen lusten ze niet. Tenzij ze in de vorm van een dino op ons bord liggen. Hoe kan dat? Met een 3D-voedselprinter. Evelien laat ons zien hoe dat werkt. Wist je dat het niet alleen lekker is voor kinderen, maar ook voor oudere mensen die moeilijk kunnen slikken?
2. Wout Vierbergen (ILVO, KU Leuven)
De beste frietjes: kijken onder de schil van aardappelen!
Stel: je wilt frietjes maken. Je schilt je aardappel en merkt plots dat die zwarte vlekken heeft. Wat doe je? Veel mensen gooien die dan weg. Dat is jammer, want we zouden er nog puree mee kunnen maken. Wout heeft een oplossing gevonden. Welke? Hij kan door de schil kijken. Zo zorgen we ervoor dat enkel de aardappelen zonder vlekken in de winkel liggen.
3. Reindert Devlamynck (Inagro)
Eten eenden graag kroketten?
Ken jij eendenkroos? Waarschijnlijk heb je de plant al in een vijver gezien. Maar zou je die opeten? Dat lijkt misschien vies, maar eendenkroos zit bomvol gezonde eiwitten. En ze groeit ook nog eens supersnel. Zit er dan binnenkort eendenkroos in je burger, shake of melk? Reindert hoopt van wel.
4. Wim Derave (UGent)
Word je van melk drinken sterk?
Hoe krijg je sterke spieren? Enkel door veel gewichten op te tillen? Onderzoek leert ons dat je ook voldoende eiwitten moet innemen. Die komen bijvoorbeeld uit melk of vlees. Maar wat doen vegetariërs dan best? En helpen die shakes en poeders die je in de winkel kunt kopen? We vragen het aan Wim.
5. Judith Wellens (KU Leuven, FWO)
Help je mee om choco gezond te maken?
Onze snoepjes en choco zitten vol emulgatoren. Dit zijn bindings- en verdikkingsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat het voedsel er beter uitziet, maar van sommige stoffen kunnen we ziek worden. Judith gaat op zoek naar oplossingen die geen kwaad kunnen en zelfs gezond zijn!