Wetenschapsbattle 2020: de geheimen van een octopusbrein

‘We kunnen veel bijleren door ongewone dieren, zoals octopussen, te bestuderen’, zo vatte Ruth Styfhals (KU Leuven) haar onderzoek samen. Met haar presentatie over de geheimen van het octopusbrein kaapte ze de unieke trofee weg van de Wetenschapsbattle 2020. In een bewogen jaar werd deze zesde editie heel bijzonder: maar liefst 4500 leerlingen, een recordaantal, volgden de Wetenschapsbattle vanuit de klas.

Na de afgelaste editie in het voorjaar, kwam de Wetenschapsbattle 2020 in het najaar helemaal terug. In plaats van de lagereschoolkinderen naar Technopolis te laten komen, konden de kinderen – geheel coronaproof – de show vanuit hun klaslokaal volgen. Meer dan 200 klassen schreven zich in, goed voor in totaal 4500 leerlingen.

De zesde editie van de Wetenschapsbattle vond plaats op twee locaties: Technopolis en het College van Melle. In Technopolis haalden vijf wetenschappers alles uit de kast om hun onderzoek zo duidelijk mogelijk uit te leggen, onder aanmoediging van presentator Maureen (o.a. gekend van Helden op Ketnet). Ze spraken over octopusbreinen, leven op Mars en geheime codes. In Melle volgden 128 kinderen mee de show, samen met presentatoren Erika en Willem, en een kinderjury.

De kinderen kregen het laatste woord, want zij beslisten wie uiteindelijk de Wetenschapsbattle-trofee mee naar huis mocht nemen. Na een show van anderhalf uur kwam Ruth Styfhals (KU Leuven) als winnaar uit de bus.

Herbeleef hier de finale

Wie waren de 5 finalisten?

Ellen Roels

Ellen Roels is onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze veroverde een plaatsje in de finale met haar presentatie ‘Moeten robots soms ook naar de dokter?’

Gert Muylle

Het belang van bewegen in de klas legt Gert Muylle piekfijn uit. Hij is lector aan de Howest lerarenopleiding en nam deel met zijn project ‘Vital Schools: nooit meer stilzitten in de klas!’

Hugo Moors

Is er buitenaards leven mogelijk op Mars? Een fascinerende vraag waarop Hugo Moors, onderzoeker aan SCK CEN, antwoorden zoekt en waarover hij met passie vertelt.

Jan-Pieter D’Anvers

Met zijn onderzoek over geheime codes aan de KU Leuven was Jan-Pieter D’Anvers een favoriet bij de kinderjury.

Ruth Styfhals – winnares Wetenschapsbattle 2020

Octopusjes zien er niet alleen schattig uit, hun hersenen zijn ook super interessant om te bestuderen. Waarom? Dat vertelde onderzoeker Ruth Styfhals van de KU Leuven ons. Ze won de finale van de Wetenschapsbattle 2020 en mocht de bijzondere trofee, gemaakt door leerlingen van het College van Melle, in ontvangst nemen.

Ketnet ging op bezoek in het labo van Ruth. Bekijk de reportage.

De finalisten werden in de loop van november helemaal klaargestoomd voor de finale. Ze kregen vooraf feedback op hun presentatie van de coaches van The Floor is Yours én van de leerlingen van een van de volgende lagere scholen:

  • Campus Kajee in Schoten
  • Daltonschool Zolder in Heusden-Zolder
  • GBS De Vlinderdreef in Moerbeke-Waas
  • Basisschool Dol-fijn! in Rillaar
  • VBS Sint-Lodewijk in Deerlijk
  • College Paters Jozefieten van Melle