De Technopolis Schuilplek Challenge

https://youtu.be/9Sg2cf9Y_oM

Maak een schuilplek tegen de regen van gerecycleerde materialen, waar 3 kinderen onder passen.

Op heel wat plaatsen in de wereld moeten families soms een nieuwe plek zoeken om de nacht door te brengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze moeten vluchten, of omdat hun huis stuk is door een storm, een aardbeving of een brand. Soms kunnen ze schuilen in een gebouw, zoals een school, maar dat lukt niet altijd.

Hoe zorgen we ervoor dat de families droog de nacht kunnen doorbrengen? Daarover gaat deze challenge!

Oude foto van een familie met hun zelfgebouwde schuilplek.

Bouw een schuilplek tegen de regen, gemaakt van spullen van bij je thuis of uit je omgeving. Dit mogen enkel gerecycleerde materialen zijn, dus materialen die al gebruikt of oud zijn. Er moeten 3 kinderen onder kunnen passen en de schuilplek moet tegen de regen kunnen. Jullie mogen dit probleem als echte wetenschappers aanpakken.

Je bezorgt ons een video van maximum 2 minuten waarin we kunnen zien hoe jullie schuilplek eruit ziet. Toon dat er 3 kinderen onder passen en dat die tegen de regen kan. En vertel ons ook iets over hoe je de schuilplek hebt gebouwd.

Veel succes!

Praktische info

Voor wie? Voor scholen die in 2020 een Wetenschapsbattle organiseren of aanwezig zijn op de finale in Technopolis. Per school mag je meerdere video’s indienen. Ook de kleuters mogen meedoen.

Tegen wanneer en hoe? Bezorg ons de video’s ten laatste op 10 maart 2020. Je stuurt de video in mp4-formaat naar info@wetenschapsbattle.be via wetransfer.com (om grote bestanden te versturen). Zet in het bericht van welke school je bent en de naam van de groep die de schuilplaats heeft gemaakt.

Wat valt er te winnen? Een reuze interessant STEM-spel!

Wanneer wordt de winnaar bekend gemaakt? Tijdens de finale van de Wetenschapsbattle in Technopolis, op 31 maart 2020.

Wie zit in de jury? De vijf wetenschappers die deelnemen aan de finale van de Wetenschapsbattle.

Waar houdt de jury rekening mee?

  1. Werkt het? De schuilplek moet stevig zijn, waterdicht, groot genoeg en gemaakt uit gerecycleerde materialen.
  2. Is het origineel? Verras de jury door je schuilplek bijzonder te maken. Hoe mooier, hoe beter.
  3. Hebben jullie het goed aangepakt? De jury kijkt ook naar de manier waarop jullie tot de schuilplek zijn gekomen. Hebben jullie goed samenwerkt, zijn het de kinderen zelf die met de ideeën zijn gekomen, heeft ieder zijn eigen talenten kunnen inzetten?

Inspiratie nodig? Wist je dat de wereldberoemde Japanse architect Shigeru Ban schuilplekken maakt uit papier? Hij vertelt erover in deze video.

De papieren constructie van Shigeru Ban voor een schuilplek voor vluchtelingen. (Foto Shigeru-Ban-Paper-Emergency-Shelter-for-UNHCR-02)