De eerste editie van de Wetenschapsbattle vond plaats op 8 mei 2015 in Wilrijk. Vijf wetenschappers gaven het beste van zichzelf voor een publiek van 120 leerlingen tussen 6 en 12 jaar op de Basisschool Prins Boudewijn. Het resultaat? Magie!
De vijf presentaties
Uit 24 inzendingen kozen de leerlingen de volgende thema’s:
- Ontdek hoe het is om ingenieur of wetenschapper te zijn (Lieve Thibaut, KU Leuven)
- Gif van wespen bevat de sleutel om ontstekingen te genezen (Sara Vleminckx, UGent)
- Warmtecamera spoort scheurtjes in vliegtuigen op (Jeroen Peeters, UAntwerpen)
- Met glow in the dark in ons lichaam medicijnen volgen (Koen Van den Eeckhout, UGent)
- Leukemie bij kinderen genezen (Hetty Helsmoortel, UGent)
En de winnaar is…
Hetty Helsmoortel won zowel de prijs van de jury als van het publiek, voor haar uitmuntende presentatie over hoe zij een oplossing zoekt voor leukemie bij kinderen.
Verslag van de Wetenschapsbattle door de kinderen
Geschreven door de piepjonge journalisten Axl, Fien, Lotte en Aaron:
Lieve Thibaut was de eerste kandidaat. Zij vertelde over STEM, een nieuw wetenschappelijk vak voor de middelbare school. Ze bracht haar onderzoek enthousiast en met humor, maar soms een beetje te kinderachtig.
Sara Vleminckx, ook een goed tapdanser, was de tweede onderzoeker. Zij gaf uitleg over haar onderzoek waarbij het gif van sluipwespen als medicijn tegen ontstekingen gebruikt kan worden. Ze bracht ook sluipwespen mee naar school. Haar presentatie was erg interessant maar soms moeilijk gebracht.
Jeroen Peeters was de derde kandidaat. Hij vertelde over hoe een warmtecamera werkt en hoe die scheurtjes in een vliegtuig kan opsporen. Hij bracht veel materiaal mee, ook een echte warmtecamera en had een leuke presentatie gemaakt met Snoopy in de hoofdrol.
De vierde kandidaat was Koen Van den Eeckhout. Hij gebruikt ‘glow-in-the-dark’ als middel om medicijnen te volgen in het lichaam. Hij vertelde met een glimlach en veel humor. Hij bracht ook grappige foto’s mee.
De laatste maar zeker niet de minste onderzoeker was Hetty Helsmoortel. Zij gaf een vurige en zeer enthousiaste uitleg over haar onderzoek naar leukemie. Ze kon moeilijke dingen gemakkelijk uitleggen. Haar grote wens om zieke kinderen te genezen, liet niemand onbewogen.
Hetty werd verkozen tot grote winnaar van de Wetenschapsbattle door de jury, die bestond uit vier leerlingen van de kangoeroeklas alsook door het publiek.
Als aandenken kregen zowel de winnaar als de andere kandidaten een kunstwerk dat hun onderzoek symboliseert als trofee mee naar huis.
Alle vijf de onderzoekers keerden met een tevreden en blij gevoel naar huis. Ze vonden het op zich al heel leuk dat ze uit de vierentwintig onderzoeken verkozen waren. Daarbij genoten ze van de reacties van de kinderen die ze heel leuk en leerrijk vonden. De kinderen gaven hen immers tips over hoe ze nog beter hun onderzoek konden voorstellen. Tevens waren ze erg enthousiast over de presentaties van de andere wetenschappers en de organisatie van de school en The Floor is Yours.
De kinderen van de school vonden de Wetenschapsbattle erg leerzaam en leuk. Ze ondervonden aan den lijve dat wetenschap tof en cool is. De kinderen sloten de onderzoekers dan ook onmiddellijk in hun hart.